Rhythm & Shoes, Theater De Leest, Waalwijk

De oproep kwam als geroepen. Ik was op zoek naar meer bewegen. Heel sportief ben ik niet en daarom is dit dansen subliem en prima voor mij. Het werken naar een optreden geeft extra uitdaging en bovendien appelleert het aan vroeger toen we jong waren en vrij dansten in de sociëteiten.
Wat bijzonder is dat we naar onze passie gevraagd werden, naar onze ervaring en hobby's, zoals ook Tai Chi is ingebracht, een beetje ruimte en vrije dans naast het volgens patroon dansen. Het enthousiasme van Ireen is geweldig en je wordt erin als vanzelf in mee genomen.
Ook de groep is onderhevig aan een proces van geven en nemen, elkaar ruimte en energie geven. We beleven plezier samen. Onzekerheid vloeit als vanzelf weg.

Saskia

Rhythm & Shoes,
Theater De Leest, Waalwijk

September 2020 tot 12 juni 2022

Voorstelling 12 juni 2022 Theater De Leest, met danssalon, choreografie Ireen Kurvers

Een danstheatervoorstelling, geschreven op het lijf van Waalwijk uitgevoerd door zestig senioren

Rhythm & Shoes vertelt het verhaal van Waalwijk in beweging, muziek en beeld. De dynamische schoenenstad waarin bijna iedereen een verhaal kan vertellen over leer, over stikken, over vorm, over productie of over de gevolgen van de industrie na de jaren '60. Dat is vertaald In een reeks fraaie dansen, waarin de dansers in ritmische, vloeiende patronen om elkaar heen draaien.

En natuurlijk heeft in dit spektakel de liefde een vrije rol. We lopen samen op met Flo, haar zoektocht, haar twijfels zet iedereen aan t denken.

Klik op de folder hieronder voor een grootte weergave
Image
Image
Image
Image
Image

Bekijk de video van Rhythm & Shoes in het Schoenenmuseum

De sfeer in de groep was fijn. Dit komt m.i. voor het grootste deel door de bewonderenswaardige leiding van Ireen. Ze was een voorbeeld voor mij voor hoe je liefdevol en duidelijk met elkaar om kunt gaan. Verschillen respecteren en hanteren op een inclusieve wijze. Ik heb me volledig op mijn gemak gevoeld binnen de groep.
Petra
Ik ben zo blij dat er in deze nare tijd van oorlog en hartverscheurende beelden van al die vluchtelingen toch lichtpunten zijn waar we van kunnen genieten; o.a. de zonovergoten dagen en de heerlijke dans ochtenden in de Leest. Ik geniet er met volle teugen van!
Marco

Een samenwerking tussen: Theater De Leest, Het Schoenenkwartier,
Dutch Health Tec Academy, Kunstencentrum Waalwijk, Willem van Oranje College en Gouden Dans.

  • periode: 1 februari – 12 juni 2022
  • voorstelling 12 juni 2022 Theater De leest
Wie doet wat

Rhythm & Shoes werd uitgevoerd door 75 Waalwijkse senioren die o.l.v. Ireen Kurvers wekelijks repeteerden op het toneel van Theater De Leest. Voor deze voorstelling werd een artistiek team samengesteld.

  • In het Kunstencentrum van Waalwijk werkte Saskia de Frel met haar cursisten aan kostuums en accessoires.
  • Hans Hordijk gaf les aan deelnemers in fotografie en het manipuleren van beeld en dat is ingezet als toneelbeeld in de voorstelling.
  • Ook maakte Hans Hordijk twee korte films in stop motion.
  • Concept en dramaturgie Liesbeth Osse

Bekijk hier de foto's van de voorstelling.

Het had voor mij zeker invloed op de rest van mijn week. Ik ben nog niet zo lang met pensioen. Alle leuke dingen zijn voor mij ook makkelijke dingen. Niks mis mee. Echter Gouden Dans daagde me uit mezelf uit te strekken ( letterlijk), op alle gebied. Fysiek, mentaal, contactueel, sociaal. Dit gaf veel zin en perspectief aan mijn gepensioneerde leven. En een positief gevoel van eigenwaarde".
ervaring deelnemer

Bekijk hier de foto's van de deelnemers.

Ik wist niks van fotografie
en nu heb ik opnieuw leren kijken, lijkt wel.

Joke
Lokale samenwerking met het nieuwe Schoenenkwartier

Waarom zijn er geen fraaie dansschoenen voor de oudere voet?

Dat was de vraag die ruim twee jaar geleden centraal stond bij aanvang van dit project. In samenspraak met het gloednieuwe schoenenmuseum Schoenenkwartier zijn we met die vraag aan t werk gegaan. En dat heeft geleid tot een bijzondere samenwerking met Liesel Swart, ontwerper en docent design aan de Dutch Health Tec Academy.

Al haar eerste jaars studenten hebben zich vorig jaar gebogen over die vraag in relatie met de voorstelling en daar een eerste concept voor gemaakt. Het prachtige ontwerp van Lis Koetluk, is het uiteindelijk geworden en dat wordt nu op maat uitgevoerd voor een aantal deelnemers die we op 12 juni voor het eerst gaan zien op het toneel.

De leerlingen van het Willem van Oranjecollege uit Waalwijk gaan in gesprek met de deelnemers over de hoogtijdagen van de schoenenindustrie en die verwerken we in een podcast of reeks artikelen.

Image
Image
Image
Image
Nu we elkaar ondertussen beter kennen durven we ook meer onszelf te zijn en dat voelt heel goed.
Loes

Bekijk de opname tijdens dit project in de Drunense Duinen

Image
Over de schoenontwerper

Lis Koetluk

Lis Koetluk is tweedejaars student Shoe Developer op de DHTA. Ze heeft een achtergrond in de mode en heeft vervolgens gekozen zich te specialiseren in schoenen. Haar ontwerpen zijn kleurrijk en kunstzinnig, met goed uitgedachte lijnen en unieke details. Ze wil zich gaan focussen op duurzaam design omdat het belang daarvan steeds groter begint te worden.
Image
Image
Image
Over de kostuumontwerper

Saskia de Frel

Saskia de Frel is Kostuum- en Couture ontwerper, met een eigen atelier/school in Molenschot, zie ook haar website. Onder haar leiding worden in workshops met de deelnemers de kostuums en sieraden ontworpen en met de hand gemaakt.
ImageImage

Bekijk de voorstelling van Rhythm & Shoes in Theater De Leest (klik op de video).

Dit project is een heel goed initiatief en het is erg leuk om er aan mee te doen. Ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten, maar ik moet zeggen dat het alle verwachtingen te boven gaat. Het is heel fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en met elkaar de ervaringen te bespreken van alles wat we leren in de lessen. De onverwachte kennismaking met tai chi is ook erg leuk. Ik hoop dat er nog eens een soortgelijk project komt in Waalwijk of omgeving.

Henny
twee leerlingen uit 4 vwo van het Willem van Oranje College in Waalwijk

Door Ellemijn en Laura

Beluister hier de podcast afleveringen die Ellemijn en Laura hebben gemaakt met 6 deelnemers aan Rhythm & Shoes

Het zijn bijzondere verhalen uit de hoogtijdagen van de Waalwijkse schoenenindustrie.  Heel Waalwijk en omstreken leek in het teken van schoenen te staan. Iedereen had er een taak in, of je nu wilde of niet.

Aflevering 6

Aflevering 5

Aflevering 4

Aflevering 3

Aflevering 2

Aflevering 1

Contact

Gouden Dans ook in uw theater of gemeente?

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief
U ontvangt dan van ons regelmatig een nieuwsbrief. Daarin vertellen we waar we mee bezig zijn en wat we gaan doen. U maakt kennis met deelnemers, met mensen achter de schermen zoals makers, docenten en collega's van de schouwburgen.